Schack-OS
Schack i Skandinavien

Schack-OS

Schackolympiaden, även känd som Schack-OS, är en schackturnering för landslag som arrangerats av Fédération Internationale des Échecs (FIDE) sedan år 1927. Sedan år 1950 har Schack-OS ägt rum vartannat år. Turneringen är inte en del av de Olympiska spel som arrangeras av den Internationella olympiska kommittén (IOK).

fideVar och en av FIDE:s medlemsfederationer får skicka ett lag till Schack-OS, och varje lag får bestå av maximalt fem spelare (fyra ordinarie spelare + en reserv). Innan Dresden 2008 var det tillåtet med två reserver, men så är inte längre fallet.

År 1976 infördes turneringsformatet Swiss-system, eftersom evenemanget vuxit sig så stort att det inte längre var rimligt att låta samtliga lag möta varandra. Det schweiziska turneringsformatet använder sig inte av elimineringar. Man spelar flera rundor, men färre än i formatet round-robin. Deltagarna samlar poäng, och regelverket stipulerar att man försöker se till att det hela tiden är spelare med så lika poängställning som möjligt som får möta varandra, samtidigt som det inte är tillåtet för två individer att spela mot varandra mer än en gång. Vinnaren av turneringen är den som samlar på sig flest poäng totalt.

Det lag som vinner den öppna lagtävlingen under Schack-OS belönas med vandringspokalen Hamilton-Russell Cup. Den donerades av Frederick Hamilton-Russell inför den första officiella schackolympiaden (London 1927).

Det lag som vinner damernas lagtävling får vandringspokalen Vera Menchik Cup. Den har fått sitt namn efter den ryska schackspelaren Vera Menchik som vann det allra första Women’s World Chess Championship (London 1927).

Bakgrund

Den första inofficiella schackolympiaden (1924)

I samband med att de Olympiska Spelen skulle äga rum i Paris år 1924 försökte flera framstående schackspelare får med schack som en av sporterna i OS, men misslyckades. Man beslutade sig då för att istället hålla en egen schackolympiad i Paris samtidigt som OS. Två av de drivande krafterna bakom turneringen var Pierre Vincent och Alexander Alekhine. Denna turnering, som brukar kallas för ”den första inofficiella schackolympiaden”, spelades på Hotel Majestic i Paris den 12-20 juli 1924.

SCHACK OSMan tävlade individuellt, inte i lag, och totalt deltog 54 spelare som representerade 18 olika länder. Det fanns ingen särskild damturnering, så Edith Holloway spelade i samma tävling som männen och besegrade bland annat Peter Potemkine.

De 54 spelarna delades in i sex grupper. Vinnaren i varje grupp gick vidare till mästerskapsfinal i Amatörvärldsmästerskapen, samtidigt som de övriga 48 spelarna spelade en ”tröstpristurnering” (Consolation Cup).

Vinnare av Amatörvärldsmästerskapen blev Hermanis Matisons från Lettland, med 5,5 poäng. Han korades därmed till Amatörvärldsmästare i schack. Två kom Fricis Apšenieks, även han från Lettland, med 5.0 poäng. Belgaren Egard Colle tog 4,5 poäng och slutade därmed på tredje plats.

Tröstpristurneringen vanns av Karel Hromádka från Tjeckoslovakien, som fick 9,5 poäng. Tvåan Jan Schulz från Tjeckoslovakien fick 9 poäng och trean Erwin Voellmy från Schweiz fick 8,5 poäng.

Under sista tävlingsdagen, den 20 juli, skrev 15 delegater från olika länder i Europa, Sydamerika och Nordamerika under den stadga som skapade Fédération Internationale des Échecs (FIDE) och valde Alexander Reub från Nederländerna till organisationens president. Man antog också Gens una sumus (vi är en enda familj) som organisationens motto.

Den andra inofficiella schackolympiaden (1926)

Den andra inofficiella schackolympiaden ägde rum i Budapest den 26 juni – 15 juli 1926, samtidigt som FIDE-kongressen.

Till skillnad från 1924 hölls nu en lagtävling. Sex lag anmälde sig, men både Österrike och Tjeckoslovakien hoppade av innan starten. Man höll även flera individuella turneringar, inklusive en mästerskapstävling, en öppen tävling och en damtävling.

Lagtävlingen vanns av Ungern. Serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike kom tvåa, Rumänien trea och Tyskland fyra.

I den individuella mästerskapstävlingen fick både Ernst Grünfeld från Österrike och Mario Monticelli från Italien 9,5 poäng och utsågs båda två till FIDE-mästare. Den öppna turneringen vanns av Sandor Zinner från Ungern, medan damturneringen vanns av Edith Holloway från England.

Den första officiella schackolympiaden (1927)

Den första officiella schackolympiaden arrangerades av FIDE i London den 18-20 juli år 1927.

Lagtävlingen vanns av Ungern som fick ihop 40 poäng. Danmark kom tvåa med 38,5 poäng och Storbritannien trea med 36,5 poäng. Sverige hade också ett lag på plats, och det slutade på elfte plats. Det svenska laget bestod av Ernst Jacobson, Allan Nilsson, Gustaf Nyholm och Gösta Stoltz.

Women’s World Chess Championship spelades i formatet round-robin. Vann gjorde Vera Menchick från Sovjetunionen med 10,5 poäng. På andra plats kom Katarina Beskow från Sverige, med 9 poäng och tre blev Paula Wolf-Kalmar från Österrike med 7 poäng.

I herrarnas individuella tog George Alan Thomas från England och Holger Norman-Hansen från Danmark båda guld, med 12 poäng var. Bronset gick till Richard Réti från Tjeckoslovakien som fick ihop 11,5 poäng.

Copyright 2015 - Scandinavian-chess.se